Blog

Legjobb futópad kisokos – Segítünk kiválasztani a megfelelőt

2019.10.25 17:15
Legjobb futópad kisokos – Segítünk kiválasztani a megfelelőt

A legjobb futópad kiválasztása nem egyszerű feladat. A választék óriási, az árak néhány tízezer forinttól a csillagos eget súrolják, a gépek – a laikus érdeklődő számára ismeretlen – megannyi extrával és kiegészítővel kerülnek a boltokba. Így nem meglepő ha futópad vásárlás előtt kicsit össze vagyunk zavarodva, és felmerül bennük a kérdés: “Vajon melyik gép illene hozzánk a leginkább?” Itt nem csupán anyagi szempontokra kell gondolni, hanem funkcióban, méretben, feleszereltségben. Hosszabb távon kifizetődőbb egy drágább eszközbe befektetni, mint gyors megoldásként vásárolni egy olcsó futópadot. De ne szaladjunk ennyire előre.

Ebben a cikkben megismerheted a futópadokkal kapcsolatos fogalmakat, funkciókat, és hogy ezekkel kapcsolatban mire érdemes figyelned. Ez pedig hozzásegít ahhoz, hogy a számodra nem csupán a legjobb futópad, de leginkább megfelelő fitneszgépet vihesd haza. A pénzed jól költhesd el, és az elégedettséged a maximumon legyen. Ha ez a pár gondolat szimpatikus volt eddig, akkor bátran olvass tovább.

MOTOR ÉS TELJESÍTMÉNY

A futópad szalagját egy (modellenként eltérő teljesítményű) elektromos meghajtású motor hajtja. Ezen motoroknak a tulajdonságait legtöbb esetben a leadott teljesítményben szokták meghatározni (LE). Azért fontos, hogy szemmel tartsuk ezt a funkciót, mert a céljaink függvényében kell megválasztanunk a kívánt futópad motorteljesítményét. A legtöbb esetben az otthoni futópadok 2-5 LE között elérhetők.

De milyet érdemes Neked választani, ha a legjobb futópad az amire pályázol? Ez két dolog függvénye, a végezni kívánt edzés típusa illetve a testsúly mértéke. Nézzünk egy általános példát, egy 100 kg-os egyén esetén a következőképp javasoljuk a választást:

  • Sétálóknak: legalább 2 LE motorteljesítményű futópad érdemes választani
  • Kocogóknak: legalább 2,5 LE motorteljesítményű futópad érdemes választani
  • Futóknak: legalább 3 LE motorteljesítményű futópad érdemes választani

Megjegyzés: Amennyiben a testsúlyunk meghaladja a példánkban említett 100 kg-ot, akkor számoljunk a motorteljesítményre legalább +0,5 LE-t.

Ha előre tisztázod magadban, hogy milyen gyakorlatokat szeretnél végezni, és ennek megfelelően választod meg a futópad teljesítményét már két dolgot is elérhetsz:

  1. nem veszel feleslegesen túl nagy futópadot, sok pénzt megspórolva,
  2. nem veszel túl kis futópadot, ami nem felel meg a céljaidnak, így elkerülöd a csalódást.

FUTÓFELÜLET

A másik kulcsfontosságú futópaddal kapcsolatos tulajdonság a futófelület mérete. Ez sok szepontból is kulcskérdés, hiszen ha itt sem a saját igényeinkhez/céljainkhoz mérten választunk, akkor könnyen megeshet, hogy a futópad használata kényelmetlen lesz, vagy túl sok pénzt költünk el feleslegesen (ismét).

A futófelület hossza nem különösebben fontos azoknak, akiknek a céljuk kimerül a sétálásban, esetleg kocogásban, hiszen ehhez a mozgásformához nem szükségesek nagy léptek. Viszont teljesen más a helyzet a futásnál, ahol a lendület hosszabb és gyorsabb lépésekben jelenik meg, így azok számára, akiknek a futás elsődrangú célkitűzés, vagy termetükből adódóan magasak – így nagyobbat is lépnek – mindenképpen ajánlott hosszú futófelületű futópadot vásárolnia.

A piacon lévő futópadok futófelületének átlagos mérete sétához nagyjából 125 cm, míg a futáshoz megfelelő gépek 145 centitől fölfelé idális választásnak bizonyulnak. Ennél eltérőbb méreteket is lehet kapni, de ezek a számok, amiket mindenképp szem előtt kell tartani.

A szélességet illetően az átlag 50 centi körül alakul, a szélességnek nincs hatása kimondottan a mozgásélményre, ezt úgy tervezik meg, hogy kényelmes területet adjon a sétához-futáshoz, de futópad vásárlás esetén nem olyan jelentős szempont mint a hossz.

FUTÓSZALAG

A futószalag az a része a futópadnak, amit követlenül meghajt a motor, és biztosítja a mozgás lehetőségét. A futószalag egy speciális “szőnyeg” aminek tartósságát 3 tényező határozza meg:

  • Vastagság – ami 2-4 rétegű, az sokkal tartósabb a szimpla réteg futószalagnál, továbbá a vastagabb futószalagok használatuk során csendesebb mozgást is biztosítanak.
  • Fém forgató – ennek köszönhetően a futószalag élettartama nagyságrendekkel nő, mivel lágyabb, egyenletesebb futásteljesítményt biztosít a szőnyegnek.
  • Olajozás – Ez az egyik legkritikusabb pont nem csupán a futószalag hosszú élettartamát, de az egész futópad élettartamát tekintve. A futószalagot meghajtja a motor, ami így folyamatos mozgásban van. Ami mozog az kopik, elhasználódik. Hogy csökkentsük a súrlódás okozta kopást megadott időközönként célszerű ellenőrizni és olajozni a futófelületet. Ennek is megvan a módja, hogyan kell, milyen speciális olajjal. Részleteket erről itt találhatsz.

FUTÓSZALAG SEBESSÉGE

A futópad/futószalag sebessége átlagosan 10-15km/óra. Az ilyen sebességű futópadok ideálisak lehetnek séltálni, kocogni vágyók számára. Drágább árfekvésű futópadok, akár 18-25 km/óra sebességet is biztosítanak, ami már egy izzasztó sprintnek felel meg. Magasabb teljesítményű és futássebességű gépeket értelemszerűen drágábban tudunk megvásárolni, így nagy segítség lehet ha tényleg előre eltervezed, elképzeled, hogy Te milyen gyakorlatokat szeretnél.

ÍZÜLETKÍMÉLŐ RENDSZER

Futás során a lábunk a talajjal érintkezve erőt fejt ki arra, minden egyes lépésnél. Az ilyen erőkifejtés nem csupán a földre gyakorol hatást, hanem az ízületeinkre is. Épp ezért középkategóriás futógépekbe előszeretettel építenek ízületkímélő rendszert.

Mi az az ízületkímélő rendszer? Képzeljük el úgy, mint egy rugós lengéscsillapító rendszert, ami futás közben, a futófelületre gyakorolt hatást csökkenti. Ezek a rendszerek rendkívül hatékonyak, hiszen a szokványo futással szemben akár 15-40%-ot is el tudnak nyelni a lábunk által a földre kifejtett erőhatásból.

Ennek pedig az ízületekre remek hatást gyakorolnak, kíméli azokat, így minimálisra csökkenthetők a sérülések. Kifejezetten hasznos lehet ez azok számára, akik frissen kezdenek el újra mozogni, sok ülőmunkát követően. Számodra tehát az a legjobb futópad, amely rendelkezik ízületkímélő rendszerrel is. Természetesen az ízületkímélő rendszer nem helyettesíti a futás előtti alapos bemelegítést.

DŐLÉSSZÖG

A legtöbb futópad egy hétköznapi mozogni kívánó számára remek izzasztó edzést tud biztosítani, de ahogyan fejlődünk, erősünk, úgy az igényünk is megnövekszik a keményebb edzésre.

Az intezív edzést pedig nem csupán a sebesség fokozásával lehet elérni, hanem (az erre alkalmas futópadoknál) dőlésszög (Incline) emelésével. Ilyenkor gyakorlatilag hegymenetben fogunk futni, és az edzés sokkal kimerítőbb lesz mintha szimplán emeltünk volna a sebességen.

Az állítható dőlésszögű futópadok akár 10, 15, 20%-al is növelhetőek, mindezt akár egy gombnyomásra, elektronikus rendszerek segítségével, edzés közben. Az ilyen futópadok természetesen drágább árfekvésűek, de ha a célod egyenlő a kemény, izzasztó edzésekkel, akkor mindenképp dőlésszög-állításra képes futópadot érdemes választanod.

EDZÉSPROGRAMOK

A futópadok kivétel nélkül előre beépített edzésprogramokkal segítenek számodra, hogy megtaláld a saját céljaidnak és fizikumodnak megfelelő mozgásformát. Ez alól a legjobb futópad és a legrosszabb sem kivétel. Az edzésprogramok többsége egy adott cél köré épül, például távolság, kalóriaégetés, állóképesség stb. Ilyenkor a gép saját maga konfigurálja a sebességet, időt, dőlésszöget egyaránt. Többségük előre beépített, gyárilag meghatározott program, de lehetőségünk van arra is, hogy saját profilként egyedi programot hozzunk létre.

EXTRA FUNKCIÓK

A modern futópadok többsége nem csupán azt tudja nyújtani, hogy leizzadsz, de számos (modeltől függő) extrát is felvonultat. Ilyenek például a beépített hangszórók, amikre telefont, USB eszközt csatlakoztatva kedvenc zeneszámaidat hallgathatod. A felső kategóriás legjobb futópad márkáknál még beépített hűtő ventillátorokat is kifoghatsz, hogy enyhítsék a hőséget edzés közben. De a tablet és pohártartó már szinte minden eszközön megtalálható.

MAXIMÁLIS TERHELHETŐSÉG

Az egyik sarokpont a futópadok vásárlása esetén a megfelelő terlhetőség kiválasztása. Minden futópadnak van egy maximális terhelhetősége, amivel optimálisan tudja biztosítani a futásteljesítményt. A terhelhetőség 90 kg-tól akár 180 kg-ig terjedhet. A javasolt választás, hogy a saját testsúlyunknál válasszunk legalább 25 kg-al nagyobb terhelhetőségű gépet, így garantáltan nem lesz túlterhelve a gép.

Érdemesebb magasabb kategóriás gépet vásárolni, ha a céljaid között szerepel, hogy az egész család használni fogja a futópadot. De ilyen esetben is mindig be kell tartani a pihentetésre vonatkoz szabályokat.

ÖSSZECSUKHATÓ

A futópad vásárlás egyik legkényesebb pontja a helyigény, a tipikus kérdés, hogy “na de hol fog elférni a futópad?!” Szerencsére a modern futópadok szinte kivétel nélül, a helyigény jegyében összecsukhatóak, így jelentős helyet tudunk megspórolni. Az összecsukást hidraulikus karok segítik, így egy pillanat alatt, erőkifejtés nélkül tudjuk mindezt végrehajtani.

A mozgatás a másik jelentős aggály, hiszen egy-egy ilyen gép akár 60-80 kg-ot is elérhet. A fejlesztők itt is gondoltak a felhasználókra, és a beépített kerekek segítségével, – kicsit megbillentve a gépet – könnyedén tudjuk mozgatni a futópadot, minimális erőkifejtés mellett. Ezek általában már olyan extrák, amik minden futópadra felkerülnek, nem kell külön érdeklődni utánuk.

BIZTONSÁGI RENDSZER

A futópad egy fokozottan balesetvezsélyes eszköz, hiszen a motor mikor 10-20 km/órás sebességre gyorsítja a fútószalagot, az komoly balesetveszéllyel jár. Ezért kivétel nélkül minden gépen megtalálható START-STOP rendszer, ami egy a futópadra csippentett biztonsági kulcs. Ha menet közben a kulcs eltávolításra kerül, a futópad felületen azonnal leáll, ezzel minimalizálva a balesetet. Ezt a kulcsot egy mazdag segítégével a testünkre tudjuk kötni, így ha elesünk megbotlunk, automatikusan lerántjuk a biztonsági kulcsot is. Az egészégünkért dolgozunk a gépen, ezért a biztonság mindig első helyen áll.

ÖSSZEGZÉS

A futópad vásárlás esetén sok szempontot kell figyelembe vennünk, hiszen apró dolgokon, amivel nem vagyunk tisztában, sok-sok többletkiadással járhat. Fontos, hogy legyen tiszta képed arról, mit szeretnél elérni és milyen eszköre van ehhez szükséged. Ez a gyorstalpaló pedig remek segítset nyújt, hogy megtalálhasd a számodra leginkább alkalmas futópadot.

A következő dolgokra figyelj futópad vásárlás esetén:

  • A saját céljaidnak és testúlyosdnak megfelelően válaszd ki a futópad motorteljesítményét
  • A cél függvényében válasszuk ki a megfelelp futófelülettel rendelkező fitneszgépünket
  • Tervezzük meg hogy milyen futásteljesítményű futópadra van szükségünk
  • Kérdezzünk rá az eladótól, hogy a gép rendelkezik e ízületkímélő rendszerrel
  • Kérdezzünk rá, mennyi beépített és saját programmal rendelkezik a kiszemelt gép
  • Döntsük el, hogy szükségünk van e állítható dőlésszögre a futópadnál
  • Figyelmesen válasszuk ki a számunkra ideáls terhelhetőségű futópadot