Blog

Fogyás Futópaddal 6 hét alatt? Lehetséges

2017.09.21 18:17
Fogyás Futópaddal 6 hét alatt? Lehetséges

Ha futópadot tervez vásárolni, akkor azt sok céllal teheti. Egészségmegőrzés az alap, de kondíciójának megőrzése, esetleg javítása, egészségügyi javallat, is lehet a célok között. A leggyakrabban felmerülő ok egy ilyen gép vásárlásra esetén egyértelműen a fogyás, illetve a testsúly csökkentése. A fogyás futópaddal viszont több dolog függvénye aminek együttes sikeres alkalmazása adja testünk megfelelő változását. 

Ha futópadot tervez vásárolni, akkor azt sok céllal teheti. Egészségmegőrzés az alap, de kondíciójának megőrzése, esetleg javítása, egészségügyi javallat, is lehet a célok között. A leggyakrabban felmerülő ok egy ilyen gép vásárlásra esetén egyértelműen a fogyás, illetve a testsúly csökkentése. A fogyás futópaddal viszont több dolog függvénye aminek együttes sikeres alkalmazása adja testünk megfelelő változását. 

Mennyit szabad célként kitűzni?

Számos tanulmány megállapította már, hogy a túlzott gyors mértékű fogyás épp olyan káros mint a túlsúly. Fontos betartani a mértékletességet, hiszen a szervezetnek hozzá kell szoknia a terheléshez, s mi több a súlycsökkenéssel járó változásoknak is. Ha túl nagy terhelést kapnak az ízületek porcok, akkor az balesetveszéllyel, sérüléssel is járhat. Fontos, hogy ezt a célt a saját edzettségi állapotunk függvényében határozzuk meg. Egészségügyi szempontból számos kutatás alátámasztja hogy a heti 0,5-1 kg testsúly csökkenés jelentős változás a test számára, viszont ez még az egészséges határértéken belül mozog. Az olyan edzés, ami ezen érték fölött csökkenti a testsúlyt, már káros az egészségre nézve. De a havi 2-4 kg, teljesen korrekt cél, lássuk hogyan lehet mindezt elérni.

Fogyás futópaddal. Hatékonyan

A futópados edzés kiemelkedő fontosságú része a fogyásnak, hiszen ahhoz hogy zsír égessen energiát kell kifejtenie, edzenie kell. Intenzív mozgás közben a test kalóriát éget, mint fűtőanyag, ezzel biztosítva az izomaktivitáshoz szükséges energiát. Ha ez az érték meghaladja a napi bevitt mennyiséget akkor a test elkezdeni lebontani a zsírt a szükséglet kielégítéséhez. Ezáltal a zsírszövet csökkenni kezd és szemmel láthatóvá válik a fogyás. De ahhoz hogy ez megtörténjen, elengedhetetlen, hogy fizikai edzést végezzen, és erre kiváló eszköz egy futópad. Ha nem tudja, hogyan kezdje el, cikkünk remekül összeszedi a lényeget az otthoni futásról.

Ha heti 0,5-1 kg súlyleadást tervezünk célszerű legalább 3500-7000 kalóriával többet elégetnünk a bevitt mennyiségnél. Ez kényszeríteni fogja a szervezetet hogy az elraktározott zsírhoz nyúljon, és a fogyás folyamata megkezdődjön. Ehhez napi 500-1000 kalóriát kell leadni. Ehhez nyújt kiváló segítséget otthonában egy futópad, amin programtól függően edzheti magát. Ahhoz hogy elérjük a kívánt napi leégetett kalóriamennyiséget, intenzív edzést kell végeznünk legalább napi rendszerességgel. Például lehetővé teszi, hogy egy átlagos 75 kg-os ember egy 30 perces kocogó edzés során (9 Km/ó sebességgel) hozzávetőlegesen 340 kalóriát égessen el. Szintén ez a személy 14 km/ó sebességel történő futás edzéssel 459 kalóriát éget el azonos idő alatt. Ha csak sétálni szeretne, azzal kb. 70 kalória semmisíthető meg egy 30 perces edzésrutin alkalmával. Egy gyors tempójú 6 km/óra sebességű séta 170 kalóriát eredményez. Ezek az értékek a megadott testömegű illetővel kerültek számításra. A testsúly változásával ezek az értékek is változhatnak, így célszerű saját testsúlyunkhoz alakítani a számítást.

Étkezés

Ha sikeresen le akar adni kilót futópados edzéssel, akkor ügyelnie kell étkezésére is. Ha túl sok kalóriát visz be, akkor az edzés ellenére sem fogja elérni a kívánt kalória deficitet, és a fogyás nem fog bekövetkezni. Fontos, hogy táplálkozását tervezze meg, gondolja át, és válogassa össze azokat egészségesen. Egyen több zöldséget, kevesebb szénhidrátot, inkább naponta többször, kis adagokra bontva. Fontos a rendszeres folyadékbevitel is, amely biztosítja szervezetének a megfelelő hidratáltságot. Ha megfelelően következetesen fogyasztja ételeit, és rendszeresen végzi a kitűzött cél fel az edzéseket, az eredmény borítékolható lesz.

Összegzés

Fontos hogy az edzéseket vegyük komolyan, hiszen a fizikai megterhelés biztosítja a szervezet számára a megfelelő mennyiségű kalóriaégetést. Tűzzünk ki heti/havi célt, készítsünk edzésprogramot, és jutalmazzuk meg magunkat ha mindezt sikeresen teljesítettük. Kiemelkedő fontosságú, hogy ügyeljünk étkezésünkre is, mivel nagyban elősegítheti fogyási céljainkat. A kulcs tehát a következetesség, rendszeresség és kitartás. Ha mindezeket betartja, a fogyás futópaddal szemmel látható eredményeket kaphat, viszonylag rövid időn belül, ami már megfelelő inspiráció lesz Önnek!

 

Van esetleg már tapasztalata futópados edzéssel kapcsolatban? Sikerült már fogynia? Ossza meg velünk tapasztalatait!