Blog

Hogyan válasszunk megfelelő otthoni futópadot!

2021.03.02 12:50
Hogyan válasszunk megfelelő otthoni futópadot!

Hogyan válasszunk megfelelő otthoni futópadot?

Amikor rávesszük magunkat a futópad vásárlásra, gyorsan elveszhetünk a hatalmas választékban és rendgeteg különböző paraméterben. A kiegészítő extra funkciók pedig szinte tovább nehezítik a megfelelő gép kiválasztását. A következő néhány pontban összegyújtöttük a legfontosabb hasznos tudnivalókat a megfelelő otthoni futópad vásárlásával kapcsolatban. Mindegyik pont végén mellékeljük az általunk legjobbnak tartott gép linkjét.

Hogyan válasszunk megfelelő otthoni futópadot?

Amikor rávesszük magunkat a futópad vásárlásra, gyorsan elveszhetünk a hatalmas választékban és rendgeteg különböző paraméterben. A kiegészítő extra funkciók pedig szinte tovább nehezítik a megfelelő gép kiválasztását. A következő néhány pontban összegyújtöttük a legfontosabb hasznos tudnivalókat a megfelelő otthoni futópad vásárlásával kapcsolatban. Mindegyik pont végén mellékeljük az általunk legjobbnak tartott gép linkjét.

MÉRET:

Talán az első és leggyakoribb visszatartó erő a futópadvásárlástól a helyhiány. Amikor magunk elé képzeljük az edzőtermekben látott hatalmas monstrumokat, akkor gyorsan elhessegetjük az ötletet, mondván, hogy ez nálunk úgysem férnek el. Azonban az edzőtermi gépek ipari használatra vannak tervezve, amelyek bírják az egésznapos terhelést. Az otthoni használatra tervezett gépek, melyeket naponta maximum pár órát használunk, jóval kisebbek. Ráadásul ma már minden otthoni futópad összecsukható, így lényegesen kevesebb helyet foglal, mikor éppen nem használjuk. A hidraulikus rendszernek köszönhetően pedig nincs is szükség nagy erőkifejtésre az összecsukásukhoz A piacon már egészen kicsire összecsukható, pontosabban összehajtható futópadok is vannak, ha még több helyet szeretnél spórolni. A gyártók pedig a mozgathatóságra is gondoltak, a padot egy kicsit megdöntve a kis kerekeknek hála könnyen arrébb tolhatjuk.

MOTOR:

Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb futópadot válaszd, amely a mozgásigényedhez és a pénztárcádhoz is igazodik, át kell gondolnod, hogy nagyvonalakban mik a céljaid. A futópadnak két igen fontos paramétere a teljesítmény és a futófelület. A teljesítmény alatt a futószalagot meghajtó elektromos motor által leadott teljesítményt értjük, ez általában az otthoni használatra tervezett gépeknél 1 és 5 LE között mozog. Ez csak egy viszonyítási alap, de érdemes jobban utánanézni, hogy ne költsünk feleslegesen sok pénzt egy nagyon nagy teljesítményű gépre, de ne is járjunk úgy, hogy egy túl alacsony teljesítményű gépet veszünk.

ÜZEMIDŐ:

A teljesítményen kívül viszont sokkal fontosabb a teflonos futólapunk bevonata és vastagsága, illetve a futópad üzemórája. Mivel ez az egyik legnagyobb teherhordó és kopó alkatrész. Hiába veszünk egy nagyon kedvező árú, széles, erős gépet ha a futólap minősége nem megfelelő. A nem megfelelő futólap miatt hamarabb fárad el a futószalag aminek köszönhetően a futópadunk hamarabb megy sajnos tönkre. Tehát mielőtt a legnagyobb motorú futópad megvásároljuk kérdezzük meg a kiszemelt futópad üzemóráját, és a futófelület minőségét. Ha példáúl a választott gép hetente maximum 5-7 órát mehet összesen máris biztosak lehetünk benne, hogy egy gyenge minőségű gépet választottunk.

FUTÓSZALAG:

A másik fontos paraméternél, a futófelületnél inkább a hosszra, mint a szélességre kell figyelnünk.   Itt arra fontos figyelni, hogy egy magas, hosszú lábú futónak gyorsabb futáshoz a nagy lépések miatt hosszabb felületre van szüksége a kényelmes és biztonságos mozgáshoz. A terhelhetőségnél is figyelembe kell vennünk a testi adottságainkat. Érdemes olyan futópadot választanunk, ami nem épp hogy csak elbír minket, így biztosan sokáig fogjuk tudni használni. Így azt javasoljuk a legnehezebb felhasználó testsúlyához adjunk hozzá 10%-ot és az így kapott számot használjuk fel a teherbírás meghatározásához.

SEBESSÉG-DŐLÉSSZÖG:

Az otthoni használatra készült padok átlagos sebessége 10-15 km/h, ami teljesen ideális kocogáshoz, futáshoz. Magasabb árkategóriában természetesen találunk nagyobb sebességű gépeket is, melyek akár 22-25 km/h sebességet is képesek elérni. Megint csak azt kell átgondolunk, hogy nekünk mire van hosszú távon igényünk és szükségünk. De nem csak a sebességgel fáraszthatjuk ki magunkat. A futópadok hatalmas előnye a szabadtéri futással szemben az, hogy állíthatjuk a dőlésszöget 8-12% között, így sokkal hatékonyabb lehet az edzés.

IZÜLETKÍMÉLÉS:

Az ízületkímélő funkció már minden modern gépbe be van építve, természetesen ez nem helyettesítheti a megfelelő bemelegítést, de nagyban hozzájárul az ízületek megóvásához, ami különösen kezdő sportólóknál, illetve térdfájós futóknál fontos szempont. Ezzel a funkcióval pedig mondhatjuk, hogy biztonságosabb megoldás a futópadon való futást választani, mint a szabadtérit. Hatalmas választék áll rendelkezésünkre, ha futópadot szeretnénk vásárolni, és sok szempontot figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt, de mindenképpen megéri! Egy hosszú távú befektetés a mi és családunk egészsége érdekében. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő paraméterekkel rendelkező gépet a nekünk tetsző extra funkciókkal, akkor nagyon sokáig élvezhetjük a futópad előnyeit.