Blog

Nincs meg a motivációd a sportoláshoz?

2022.05.23 17:46
Nincs meg a motivációd a sportoláshoz?

A testmozgás, a fitnesz, a futás, az úszás, a kerékpározás, a súlyemelés, a pilates és mindenféle sport egészségesebbé tesz minket. Azonban különösen a téli hónapokban csökkenhet a mozgás iránti vágyunk, és ellustulhatunk. Ilyenkor van szükségünk motivációra, amikor vonakodunk a mozgástól és bármilyen mozgástól. Közeleg a nyári szezon. Most néhány módszerről fogunk beszélni, amelyek segítenek abban, hogyan biztosíthatod ezt a motivációt. Ebben a cikkben a fitnesz- és testmozgás-edzők módszereiről írtunk, hogy motiváltak legyünk a sportolásra.

Adjon valaki másnak felelősséget

Ha nincs kedved edzeni, ha valaki más parancsol neked, az felemelhet téged a helyedről. Jó módszer lehet például, ha a fitneszedző irányít és kényszerít a mozdulatok elvégzésére. Az edzők többek között azért olyan hatékonyak, mert rávesznek arra, hogy feladatnak tekintsd az edzést. Ha nincs oktatód, megkérhetsz egy barátot, családtagot vagy bárki mást. Ha tehát rákényszerít a testmozgásra, akkor kényszerítve fogod érezni magad, hogy ezt tedd. A fitneszedzők különösen ajánlják a kihagyott gyakorlatokat. Ezek elvégzése után némi jutalmat kínálnak.

Ha a motivációt úgy érzékeli, hogy a feladatot valaki más kényszeríti, és úgy gondolja, hogy képes rá, akkor alkalmazhatja ezt a módszert. Ha nem gondolja, hogy ez hatékony, nézzen utána más módszereknek.

Kezdje egy egyszerű változtatással

Ha nem szoktál edzeni és mozogni, természetesen nehéz lesz új szokást kialakítani. Ez talán a legnehezebb. Annak, aki már régóta mozog, mindig könnyebb egy rövid szünet után visszatérni ugyanahhoz a szokáshoz. De ha az életedben nem sok teret adtál a sportnak, akkor nagy motivációra van szükséged. Ezért a legjobb, ha kisebb változtatásokkal, fokozatosan szoktatod magad hozzá, ahelyett, hogy hirtelen súlyt adnál a sportnak. Erre is van megoldás, amit a fitneszedzők kínálnak. Először is hozzá kell szoktatni az agyadat a testmozgáshoz. Tehát fel kell készítened az elmédet arra, hogy megszokd a mozgást. Ezután kipróbálhatsz egy egyhetes jógaórát. Ha erre nincs kedved, akkor a szokás megszerzéséhez az első lépést megteheted úgy, hogy heti néhány napot sportolsz, például gyalogolsz vagy kerékpározol.

Ezek a cselekvések idővel szokásokká válnak. A legjobb az egészben az, hogy a sportolás szokását nem lehet abbahagyni, ha egyszer már megszerezted. Mert amikor sportolsz, úgy érzed, hogy az oxigén eljut a tested minden sejtjéhez, és ellazulsz. Ahogy a tested és az izmaid dolgoznak, egyre aktívabbnak érzed magad. Rá fogsz jönni, hogy ez sokkal élvezetesebb, mint tévéműsorokat nézni és chipset enni, vagy leülni és játszani. Ezért ez a megszerzett szokásod lehetővé teszi, hogy belekezdj a testmozgás rutinjába. Jobban programozod magad, és minél jobban megismered a tested, annál jobban érzékeled, hogy mit akar. Tehát csak annyit kell tenned, hogy felemeled a feneked, felveszed a fejhallgatót, és elkezdesz sétálni a szabadban. A kutya vagy macska sétáltatása is jó ürügy lehet. De ezt ne tedd:

Ahelyett, hogy kifogásokat keresel arra, hogy ne cselekedj, találj kifogásokat arra, hogyan cselekedj többet.

Vedd fel a tornacipődet

Ha nem akarsz felkelni a számítógép elől, vagy ha nehezedre esik felkelni a meleg ágyból, és elkezdeni a testmozgást, kezdheted azzal, hogy felveszed a tornacipődet, hogy motiváld magad. "Most vedd fel a tornacipődet, a következő már magától jön." - mondd magadnak is. Ha felkelsz és felveszed a cipődet, az motiválni fog a sportolásra és a mozgásra. Vedd fel a legjobb lépcsős tornacipődet, ami motiválni fog. Ha felvetted a cipődet és kiléptél a szabadba, öt percen belül "Igen, most már elkezdtem. Már csak folytatni kell". Elkezdesz gondolkodni.

Ha otthon sportolsz, a sportolásra használt terület előkészítése és az élő zene lejátszása ismét motivációt fog nyújtani. A legjobb módszer erre, ha beszerez egy fitneszalkalmazást, és az időt minden nap módosítva ugyanabban a tempóban folytatja. Ha például minden nap tudsz 40 percet szánni rá, akkor szokásoddá teheted, ha olyan sportalkalmazást választasz, amelyik megfelel neked ez alatt az idő alatt.

Tűzz ki magad elé egy célt

A célok kitűzése és az ezeken való munka az egyik legjobb motivációs módszer. Tegyük fel, hogy minden nap 30 felülést csinálsz. Ha megpróbálja ezt 50-re növelni, és 50 felülést tűz ki célul, az az egyik legjobb motivációs módszer. Azért is dolgozhatsz, hogy belebújj egy ruhába vagy nadrágba, ami nem áll jól. Ez lehet a cél. Nők számára remek motivációs módszer, ha felakasztanak egy olyan ruhát, amelyikbe nem férnek bele, és motiválnak azzal, hogy minden nap ránéznek.

Jó példát találni

Az egyik módszer, amivel rászoktathatod magad a testmozgásra, ha példát keresel magadnak. Vagyis legyen egy barát, rokon vagy hasonló példa, akit utánozhatsz, aki felemel a helyedről, és aki lehetővé teszi, hogy gyakorolj. Például úgy is beiratkozhatsz az edzőterembe, hogy példát veszel egy olyan barátodról, aki rendszeresen sportol. Így vele együtt mehetsz a terembe. Ez lehetővé teszi, hogy megszokja a testmozgást. Amire itt figyelned kell, az az, hogy ha még csak most kezded, ne erőltesd meg magad túlságosan.

Könnyen vissza kapni

Szünetet kellett tartanod az edzésben, és most vissza akarsz térni? Van egy szép módszer, amivel ezt elérheted. Azok számára, akik már régóta sportolnak és ilyen szokásuk van, nem nehéz szünetet tartani és visszatérni a sportoláshoz. De fontos, hogy hogyan térsz vissza. Ha például korábban az volt a szokásod, hogy heti öt napot sportoltál, akkor a szünet utáni első héten kezdhetsz heti három nap edzéssel. A második héten ezt mindenképpen növelje három vagy négy napra. A következő héten már heti öt napot edzhet, mint korábban. Ennek az a célja, hogy a szervezetet ne érje meglepetés a visszatéréskor, hiszen ez egy olyan rutin, amit a szervezet már megszokott.

Milyen tevékenységeket élvezel?

Az edzőterembe járás és bizonyos mozgások elvégzése unalmas lehet számodra. Így a hegymászás, a tánc, a tenisz, a röplabda, a kosárlabda és a foci talán szórakoztatóbb lehet számodra. Ezért lehet, hogy az edzőterembe járás helyett inkább az ilyen típusú testmozgást részesíted előnyben. Az edzők szerint ezek a tevékenységek nem olyanok, mint a konditerembe járás és a súlyzós edzés. Így ezeket szórakoztató lehet csinálni. Mivel élvezettel végzed ezeket a tevékenységeket, felgyorsul a vérkeringésed és endorfinok szabadulnak fel. Ez pedig arra motivál, hogy többet mozogj és eddz. De az edzőteremben végzett mozgásoknak köszönhetően nem érheted el azt a karcsúsodást és feszességet, amit ezekkel a tevékenységekkel biztosítasz. Azonban folytathatja ezeket a tevékenységeket.