Blog

Zwift bevezetés a virtuális edzésbe.

2022.09.20 12:50
Zwift bevezetés a virtuális edzésbe.
A Zwift egy online szoftver, amelynek segítségével a virtuális térben tudunk edzeni magunkban, vagy társaságban.

Története 2014-ben kezdődött egy beta verzióval, mely azóta olyan fejlődésen ment keresztül, hogy 2020-ra több százezer főre duzzadt a felhasználók száma, mely óriási számnak mondható ezen a piacon. A Zwift ötvözi a kültéri edzés adta változatos környezetet az otthonunk kényelmében. Ezen kívül nyitott egy harmadik kaput, amely nem más, mint a közösségi edzések világa.

Mi kell a csatlakozáshoz?

A Zwift használatához egy Bluetooth applikációval ellátott futópadra, és egy ingyenes Zwift előfizetésre. A Zwift kapcsolatra képes futópadok mindegyike Bluetooth kapcsolattal van ellátva. Így semmilyen más eszközt nem kell a futópadunk mellé vásárolni, csak a saját okos telefonunkat vagy tábla gépünket kell összehangolni vele. Ezt követően máris a főoldalon tudjuk saját felhasználói fiókunkat létrehozni és megalkotni az avatarunkat. Ha ezzel kész vagyunk máris csatlakozhatunk a hatalmas virtuális világhoz.

 

A hátránya, hogy a gyárilag Bluetooth kapcsolattal nem rendelkező futópadokhoz külső egységet kell vásárolni, és a szalagon kell elhelyezni jeladókat.

Oké, rendben, de miért olyan nagy szám ez a zwift?

A Zwiften belül számos esemény közül választhatunk: közös edzések, versenyek, Grand Fondok, közös strukturált edzések, illetve meet-up-ok. A felhasználók több különböző kategóriába sorolhatók teljesítményük szerint, melyet teljesítmény/súlyarányból számolnak. Így megkülönböztetünk A,B,C,D,E kategóriás zwiftereket, ahol az „A” a legerősebb míg az „E” a leggyengébb. Minden egyes eseménynél megtalálható ez a jelölés, így mindenki megtalálhatja a maga edzését/versenyét.

A fenti eseményekre legegyszerűbben a telefonra letölthető companion applikációban lehet jelentkezni. Egy hétre előre az összes esemény megtekinthető. Ami fontos, hogy az eseményekre érdemes időben érkezni, hiszen, ha sokat késlekedünk, akkor a mezőny nélkülünk indul el. Egy-egy ilyen esemény esetében a késői csatlakozás lehetséges, de ezt előre nem lehet tudni, emiatt is érdemes legalább 5 perccel az esemény indulása előtt csatlakozni a bemelegítéshez.

Köszi értem, de én a barátaimmal szeretnék futni. Olyat is tud a program?!

Amennyiben ismerőseinkkel, barátainkkal szeretnénk együtt futni, úgy erre a meet-up funkció ad lehetőséget. Ezt minden Zwift felhasználó használhatja, nemcsak a regisztrált csapatok. A meet-up feltétele, hogy azok akik hivatalosak a futásra, ismerjék a meet-up létrehozóját a companion app-on keresztül.

Az eseményt létrehozó, az edzésben résztvevőknek meghívót tud küldeni, és így tudnak jelentkezni az eseményre. A meet-up létrehozója választhat, hogy a találkozón mindenki, minden körülmények között együtt maradjon, vagy a teljesítménybeli különbségek miatt szétszakadhasson a boly.

És nem unalmas?

A Zwift a futás mellett lehetőséget ad a játékra is. Minél több időt töltünk a programban futással, sétával, kocogással, annak megfelelően kapunk pontokat, pontosabban izzadságcseppeket. Ezekből az izzadságcseppekből, kiegészítőket vásárolhatunk az avatarunknak. Minél többet töltünk el ebben a világban annál magasabb szintre kerülhetünk, mely folyamatosan nyitja meg számunkra az újabb és újabb pályák és tájak adta lehetőségeket.

A Zwift-ben minden nap két világ pályái közül választhatunk. Watopia földjén minden nap korlátozás nélkül lehet futni. A másik „világ” előre meghatározott naptár szerint folyamatosan változik. Ennek megfelelően futhatunk Londonban, New Yorkban, a Richmondi és a Yorkshire-i tájakon.

A Zwift ötvözi a számítógépes játékok hangulatát a közösségi edzés élményével. Ezen felül, aki kimondottan a strukturált edzések híve, az sem fog csalódni. Egy dolgot nagyon jól eltaláltak a Zwift készítői, mégpedig azt, hogy a benti futás még élményszerűbbé váltak. Folyamatosan arra ösztönzi a sportolókat, hogy álljanak fel a futópadra és edzenek. Ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Azonban, ami az előnye, az a veszélye is. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy folyamatosan, megszakítás nélkül edzenek, sokszor túl magas intenzitással a Zwift világában. Egy szintig ez természetesen fejlesztő hatású, azonban eljön az a pont, amikor a fejlődés lelassul vagy teljesen megáll. Ez teljesen normális jelenség, hiszen egy dolgot nem szabad elfelejteni. Ez nem egy számítógépes játék, hanem egy komoly szoftver otthoni edzéshez, amiben néhanapján szünetet kell tartani, ahhoz, hogy a fejlődés folyamatos lehessen. Ésszel vagy edző segítségével használva a Zwift nagyszerű alkalmazás, kezd el még ma használni.