Blog

Elliptikus tréner – Így használd zsírégetéshez

2019.08.21 17:44
Elliptikus tréner – Így használd zsírégetéshez

Az elliptikus tréner az egyik legkedveltebb – és rosszul használt – edzőgép a konditermekben. Szenzációs mozgásformájának köszönhetően széles körben mozgatja meg a testet, akár 270-400 kalóriát is elégethetsz mindössze 30 perc edzéssel. Jól hangzik igaz? Ez még semmi, a lábakat folyamatosan a pedálon tartva az elliptikus mozgás miatt alacsony alacson becsapódás éri a lábakat, így roppant ízületkímélő eszköz. Feltéve ha jól használjuk.

Ha csupán 20-30 perces, szimpla edzésre akarod használni, ne tedd, mert nem használod ki az elliptikus tréner teljes potenciálját. Az elliptikus tréner egy igaz erőbomba gépezet, nem csupán azért mert egyszerű a használata, de mindeközben számos izmot megmozgat. Használat közben dolgozik a vádli, a comb, a combfeszítő, az alhas, még a karokat is használnuk kell.

Az elliptikus tréner előnyei

Az elliptikus tréneren való edzés megdolgozza a test számos izmát, mint például a vádlit, a combot, a combfeszítőt, hátizmokat, tricepszet. Egyszerű a képlet: edzés közben minél több izmot használsz, annál több kalóriát tudsz égetni. A pedálozás segíti a csont ásványi anyag csökkenését mérsékelni, ami igazán jó befektetés az öregkorba. Az is remek előny, hogy mivel a láb folyamatosan a pedálon van, ezért nem kell folyamatosan “lecsapni” a földre (például a futás, vagy focizás), ami által kisebb erőshatás éri a lábunkat, ezzel pedig hozzájárul az ízületek védelméhez, illetve a sérülések elkerüléséhez. Ez remek hír lehet olyan felhasználók számára, akik sérülékenyebb ízületekkel rendelkeznek, vagy frissen kezdenek sportolni. Az elliptikus futópad mindent ránk bíz, a saját fizikumunkhoz tudjuk alakítani, számos program és beállítási lehetőség közül választhatunk.

Kiegészítve egy remek diétával, akár 2-3 héten belül látható eredményeket tapasztalhatunk, de ehhez szorgalmas edzés és következetes étkezés is szükséges. Az elliptikus gép remek eszköze a munkahelyi stressz levezetésére, rendszeres használata növeli az állóképességet, javítja az alvás minőségét, és a közérzetet is. Kedvelt és biztonságos sportolási mozgásforma, ami számos egészségügyi előnnyel Téged is egészségesebbé, fittebbé tehet.

Az elliptikus tréner más kardióeszközökkel szemben

Ha ugyanazt az edzést végzed újra és újra, a tested hozzászokik, alkalmazkodik a terheléshez, így nehezebb lesz a kalóriaégetés és az alakformálás is megtorpanhat. Az elliptikus tréner nagyszerű programlehetőséget biztosít, hogy az edzés folyamatosan intenzív, és hatékony maradhasson, viszont az is opció, ha az edzést más kardió tevékenységekkel mixeled. Vegyünk néhány példát pro és kontra.

Szobakerékpár: Szintén egy olyan fitneszgépről beszélünk, ahol a lábunkat ért erőhatás szinte minimálisnak modható. Az edzést ülésből végezzük ami előnyös lehet az ízületi és hátfájással küszködknek. Viszont a szobakerékpáron az intenzitáson kívül nincs más ráhatásunk az edzésre, továbbá sokkal kevesebb izmot is mozgat meg. Ha kíváncsi vagy itt találsz világmárkás szobakerékpárokat.

Futópad: Míg az elliptikus tréner kezdők számára ideális lehet, megmozgatja a test izmainak nagy részét, addig a futópad a haladóbb sportolók számára biztosíthat kihívást és hatékony edzéseket. Itt is mozog az altest jelentős része, a felső test is részben megmozgatásra kerül. Viszont a mozgásforma jelentős erőhatást fejt ki a láb ízületeire, ami sérüléseket okozhat nem megfelelő használat esetén. Professzionális világszínvonalú futópadokat itt találsz.

Lépcsőgép: Nem túl elterjedt otthoni edzőgép, de amíg nem hajolunk túl mélyre és megfelelően végezzük a gyakorlatot, kiválóan megmozgatja a test alsó izmait. Hátránya az elliptikussal szemben, hogy a felső test kimarad a mozgásból, így ez az elégetett kalóriákat is befolyásolhatja.

Használd helyesen

Ha a célod hogy zsírt égetsz, nem az a kérdés, hogy melyik gép működik a legjobban, hanem hogy melyik gép a legmegfelelőbb a számodra. Válassz egyet és építs fel rá egy fizikumodhoz megfelelő edzésprogramot. Ha az elliptikust választod azért érdemes néhány fontos dologra figyelni a maximális hatásfok érdekében. Állj egyenesen, megfelelő testartással, a vállaid egyenesn vonalban fejjel előre nézz. Rendkívül fontos a testtartás, hiszen ha nem megfelelően állsz, a mozgásforma sem lesz hatékony, továbbá jelentős sérüléseket is kockáztatsz ezzel. A karokat ne csupán fogd, hanem erőből, told és húzd. Természetesen nem szüksges óriási erőkifejtés, de dolgozzanak azok az izmok. ????

Figyelj arra is, hogy a markolatot ne fogd túl szorosan, mivel így elfárad az alkar és könnyen ráhajolhatsz a gépre, ami tovább csökkenti a hatékonyságot – ez egy gyakori hiba elliptikus trénert használók körében. Ha magas intenzitású edzést végzel, folyamatosan figyelj a sebességre, mert a túlzott sebesség kizökkenthet a ritmusból és bajba kerülhetsz. Mindig csak olyan sebességgel dolgozz, amint kontrollálni is tudsz.

Mennyit kell edzenem az eredmény érdekében?

Biztos felteszed Te is ezt a kérdést. Mennyit kell edzenem, hogy az elliptikus tréner kifejthesse az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Ez függhet a fizikumunktól, egészségi állapotunktól egyaránt de nagy átlagban 150 perc közepes intenzitású edzés, vagy 75 perc magas intenzitású edzés ami javasolt heti rendszerességgel. Fitneszedzők ennek a dupláját javasolják, de a mennyiség mellett az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű pihenőidőt hagyjunk a testünknek a regenerálódásra. Edzéseinkben törekedjünk a magas pulzusszámú, intenzív edzésekre, de mindig tartsuk szem előtt a saját fizikumunkat, és ahhoz mérten építsük fel az edzésprogramot. Amellett, hogy eredményeket láthassunk, fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk az étkezésünkre is, hiszen ha testmozgást végzünk, de nem mondunk le káros étkezési szokásainkról, az eredmény aligha lesz átütő.

Összegzés

Az elliptikus gép az egyik legkedveltebb home fitness gép, és nem és véletlenül. Méretéből adódóan akár otthonában is elfér, az ízületre gyakorolt hatása kiváló, hiszen a talp folyamatosan a pedálon van, így nem éri különösebb erőhatás. A gép a teljes testet megdolgozza, és hatékonyan égeti a kalóriákat. Konditeremben a futópadok mellett az egyik legkedveltebb kardiógép. Amennyiben nem szereted az edzőtermeket, kedvező árfekvésben vásárolhatsz home fitness elliptikus trénert. Bármelyiket is választod, az egészségedbe fogsz fektetni, hiszen javulni fog az állóképességed, az izomerőd, immunrendszered, kardio vaszkuláris rendszered. Ha egészségesebb Én-re vágysz, akkor az elliptikus tréner nem csupán egy biztonságos, hanem egy hatékony eszköz is számodra, hogy elérd a céljaidat.