Blog

Futópad vásárlás 7 könnyű lépésben

2018.08.27 18:01
Futópad vásárlás 7 könnyű lépésben

Ha megszületett az elhatározás, hogy az egészségmegőrzés nem várhat tovább, és ezért lépést kell tenni, akkor a futópad vásárlás egy remek otthoni alternatíva. A konditeremmel szemben nincsenek tömegek, az outdoor futással szemben nem kell tartani az esőtől, és az elemektől. Könnyebben kialakíthatja saját rendszerét, hisz nem kell máshoz alkalmazkodnia, otthonában kényelmesen mozoghat, amiért, miközben nézi kedvenc műsorát a tv-ben. De a futópad vásárlása egy igen komplikált dolog tud lenni, főleg ha a pénztárcánkhoz leginkább illő gépet szeretnénk hazavinni a futópad vásárlás során. Tapasztalatainkat sorokba öntve, ezzel a cikkel szeretnénk segíteni Önnek, aki vásárlás előtt van, mire kell leginkább figyelni, hogy a legjobb vásárt csinálja.

Mik az árkategóriák a futópadoknál?

Egy futópad vásárlás jelentős anyagi ráfordítást igényel, bármelyikünk pénztárcájára nézve. Fontos, hogy figyelemmel kell kísérni a piacot, hisz azt fogjuk kapni, amiért fizetünk. A siker első fontos lépése, hogy őszintén valljuk be magunknak, mekkora összeget tudunk fordítani a vásárlásra, és ehhez mérten skálázza be kinézett terméket. Az olcsóbb futópadok 100.000 Ft-ig, a középkategóriások 100-250.000 Ft között míg a csúcsteljesítményű otthoni futópadok 250.000 Ft fölötti értéket súrolnak. Érdemes tehát átgondolni, hogy amellett hogy mit szeretnénk, mire van lehetőségünk.

Motor és teljesítmény

A motorteljesítmény helyes megválasztása kritikus pontja lehet a hosszú üzemidőnek egyaránt. Ez az érték lóerőben van megvadva, amely gyártóként és modellenként eltérhet. A másik kulcs változó pedig a saját testsúlyunk, hiszen ezzel terhelést fogunk helyezni a futópadra. Ha nem megfelelő terhelésű futópadot választunk, az könnyen a motor túlterhelését és annak meghibásodását okozhatja. Tehát mindneképp figyelni kell arra, hogy a motorteljesítmény és a terhelhetőség kiszolgálja az igényeinket. Azt is szem előtt kell tartani, hogy mire szeretnénk használni, hiszen ha még csak sétálni tudunk, az is jelentős terhelés a gép számára, ezért érdemesebb egy drágább eszközre befektetni egy olcsóval szemben.

Stabilitás és futószőnyeg

Vigyen magával a vásárlás során futócipőt, mert így lehetősége lesz kipróbálni a gépeket. Mi minden alkalommal inspiráljuk vásárlóinkat, hogy pattanjanak fel a gépre, próbálják ki, fogják meg, érezzék, hogy mit vesznek. Ez nagyon fontos hogy megtörténjen az Ön esetében is, ha elégedett vásárlást szeretne. A futópadon mindenképpen futócipőt kell használni, vásárlás után is. A futópadnak stabilnak, masszív elrendezésűnek kell lennie, a futószőnyegnek pedig a gyári megadott feszességgel, lazán kell futnia, akadálymentesen. Ezeket, hogy mit jelent a feszesség, hogyan állíthatja be, a legtöbb esetben a vásárlást követő betanításnál tudhatja meg, ami nálunk teljesen ingyenes szolgáltatás.

Beépített edzőprogramok

Mivel a gépen edzeni fog, ezért az egyik legfontosabb tényező a vásárlás során a futópad megfelelő edzőprogramos “felszereltsége. Tekintse át a konzolt, a gépen, hogy mennyire magától érthető Ön számára, milyen könnyen lehet a menük között váltani, illetve a funkciókat hogyan lehet kapcsolni. Van beépített pulzusmérő? A döntésszög állítható a konzolról is? Vagy esetleg fix dőlésszögű a gép? Az intenzitás állítása könnyen kézre esik, illetve a auto stop biztonsági kulcs elérhető helyen van. Ezekre nyugodtan rákérdezhet, hiszen mindegyik fontos információt biztosít Önnek a vásárlás során. A programok tekintetében számos variációt kínálnak a gépek. Az intervallum edzéstől a célprogramon át a zsírégető edzésig. De már a teljesen személyre szabott edzések is alapnak számítanak, amiben gyakorlatilag az Ön testtömeg indexe alapján kalkulálja a terhelést. Bátran kérdezzen rá, az edzésprogramok számáról, típusáról, hogy pontosabb képet kaphasson, mit is vásárol.

Zaj és helyigény

Mivel a legtöbb esetben és feltételezhetően otthonába vásárolja, ezért körültekintően kell eljárnia két dologgal kapcsolatban. Ez nem más mint a zaj és helyigény. Kezdjük a zajjal. Minden futópadnak van egy megadott “hangja” használat közben, ahogy fut a szalag és a lendületből adódóan dobognak a lábak. Noha ez nem olyan mértékű, mint amikor kint újítják fel a járdát és verik fel a követ, de szempont ha esetleg társasházba, panelbe szeretnénk költözni. Ez érvényes a helyigényre is, mivel egy ilyen gép meglehetősen helyigényes. Fontos, hogy térképezzük fel otthonunkat, nem csak hogy hol mutatna jól, de hogy hol is férne el. A legtöbb futópad már összecsukható, amivel a következő pontban foglalkozunk.

Összecsukható futópadok VS Fix futópadok

Korábban említettük a helyigényességet, ami egy kulcsfontosságú szereplő lehet a vásárlás lezárásához. A legtöbb futópad már rendelkezik egy úgynevezett Fold Systemmel, azaz függőlegesen összecsukható, szervókarok segítségével. Ez nagyon megkönnyíti a tárolást, mivel összecsukott állapot jóval kisebb helyet is foglal. (vannak futópadok amik extra vékonyra is összecsukhatók) Az összecsukás alapvetően roppant egyszerű és fizikai erőbefektetést nélkülöző dolog. Az összecsukás segíti még azt is, hogy ennek függvényében találjuk meg a gép számára a végleges helyet mivel ezek a szerkezetek 70-80 kg-os tételek, a mozgatásuk igen körülményes lehet.

Biztos hogy futópad?

Elbizonytalanodott az olvasás során? Úgy gondolja ezek a gépek túl bonyolultak, esetleg drágák az Ön pénztárcájának? Esetleg rádöbbent, hogy nem tudná hová elhelyezni otthon? Semmi gond, remek alternatívák vannak amivel ki tudja váltani a futópadot. Ilyen például az egyik (de biztosan a második) legismertebb gép, a szobakerékpár. Roppant hatékony erőnlét és zsírégető eszköz, amelyek nem csupán kisebbek, könnyebbek, de sokkal kevesebb helyet foglalnak az otthonából és pénztárcájából egyaránt. A másik közismert változatuk a spinning kerékpárok, amelyek majdnem teljesen azonos élményt és terhelést biztosítanak mint a közúti kerékpározás. Ha pedig az egész testét megdolgozná, akkor tekintsen meg egyedülálló eszközt, az elliptikus trénert, amely a test közel összes izmát megdolgozza, miközben kedvenc sorozatát nézi. Ráadásul ezek az eszközök is jelentősen olcsóbbak mint egy futópad.

Tegyen lépést még ma az egészségéért.