Blog

Mi is az a Pedelec kerékpár és miért jó?

2021.03.02 12:51
Mi is az a Pedelec kerékpár és miért jó?

A „pedelec” egy mozaikszó, az angol „pedál” és „elektromos” szavak összetétele. Azokra a kerékpárokra használjuk, amelyeknek a motorja csak a pedál tekerés közben segít. Tehát az elektromos kerékpárok egyik fajtája, mégsem összekeverendő az úgynevezett E-bike-kal, ahol egy gombnyomással vagy egy gázkar meghúzásával elindítható a jármű.

A gázkaros kerékpárok segédomotoros járműnek minősülnek.Így a használatukhoz segédmotoros jogosítvány ,biztosítás és bukósisak használata szükséges.

Mi is az a Pedelec kerékpár, és miért anniyra jó!

Egyre népszerűbb, különösen tőlünk nyugatabbra, rengeteg előnye van a hagyományos kerékpárokkal szemben, mégis még ma is sokan vannak, aki nem ismerik a pedelec kerékpárokat.

A „pedelec” egy mozaikszó, az angol „pedál” és „elektromos” szavak összetétele. Azokra a kerékpárokra használjuk, amelyeket pedálozáskor egy motor segít. Tehát az elektromos kerékpárok egyik fajtája, mégsem összekeverendő az úgynevezett E-bike-kal, ahol egy gombnyomással vagy egy gázkar meghúzásával elindítható a jármű.

A pedelec rendszerrel felszerelt biciklik sosem fognak maguktól elindulni, elektromos rásegítést kizárólag tekeréssel kaphatunk. A pedelec kerékpárok használatával sokkal nagyobb élményben lehet részünk, mint egy hagyományos biciklit használva. Sokkal gyorsabban, és ugyanazzal az erőkifejtéssel sokkal messzebbre juthatunk el.

Ha csak a munkába szeretnénk elbiciklizni, a pedeleccel jóval nagyobb sebeséggel haladhatunk anélkül, hogy teljesen leizzadnák, mire odaérünk. De ha egy dombvidéket vagy hegycsúcsot néztünk ki magunknak, akkor különösen hasznos segítőtársunk lehet, egy hagyományos biciklivel valószínűleg nem is sikerülne. Fontos leszögezni, hogy a pedelec nem a lusták könnyebb útja! A mozgás nem úszható meg, hiszen a motor akkor lesz aktív, ha mi meghajtjuk a pedál. Lehet, hogy kevesebb energia eljutni a munkába vagy lemenni a boltba, de ilyenkor általában nem is az a cél, hogy megizzadjunk.

 

Azonban a pedelec használatával is tudjuk feszegetni a határainkat, igazán izzasztó edzéseket is végezhetünk vele. Annyi különbséggel, hogy sokkal nagyobb sebeséggel, nagyobb területet bejárva, egyszerűbben: nagyobb élvezettel és több élményt átélve. Nem is beszélve arról, hogy az elektromos rásegítés hány embernek hozta meg újra a kedvét a mozgáshoz. Hatalmas segítség ez azoknak, akiknek eddig a sport egyáltalán nem képezte életük részét, vagy egészségügyi állapotuk, koruk miatt jól jön nekik egy kis extra segítség a tekerésnél, mégsem mondanának le a mozgás öröméről.

Azt is fontos megemlíteni, amikor a pedelec rendszerekről beszélünk, hogy mi állíthatjuk be, hogy mennyivel segítsen be a motor. Egy dombos vidéken vagy hegymenetben beállíthatjuk, hogy ugyanannál a meghajtással a motor nagyobb energiát adjon le. Egyszerű, városi, sík terepen pedig tetszés szerint akár ki is kapcsolhatjuk az elektromos meghajtást.

Tehát a pedelec kerékpárok hagyományos bicikliként is épp úgy használhatók. Ahogy az elektromos autóknál, az elektromos kerékpároknál is fontos kérdés, hogy milyen messzire juthatunk el a járművel.

A termékleírásban ezt a jellemzőt fel szokták tüntetni, de – ahogy az elektromos autóknál is – itt általában felfele kerekítenek, illetve nagyon ideális körülmények esetén állapították meg a távolságot. A pedelec hatótávolságát nagyban befolyásolja a használójának súlya, a motor igénybevételi fokozata, a sebesség, de még az időjárási viszonyok is. Érdemes a céljaink figyelembe vételével meghozni a vásárlással a döntést. Egyszerű városi közlekedésre, kis távolságokra sík területen egy kisebb teljesítményű motor is megteszi.

Viszont az elektromos kerékpárokkal szemben a pedelec rendszerű kerékpárok használhatják a bicikli sávot, míg a 300W feletti teljesítményű kerékpáros segédmotoros kerékpárnak minősülnek és sokkal szigorúbb szabályok érvényesek rájuk ezáltal csak is a forgalomban vehetnek részt és az ott érvényes szabályok vonatkoznak rájuk és a felhasználókra is. Így nem csak a magas vételár de a közuti bírság is megelőzhető egy jól kiválasztott pedelec kerékpár!