Blog

A futás előnyei az egészségre

2022.03.07 13:42
A futás előnyei az egészségre

Egy jó futócipő és a megfelelő ruházat az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb sportággá teszi a futást. Bár kívülről nehéznek tűnhet, a megfelelő felkészülési programmal és hatékony edzésprogrammal a szervezet gyorsan hozzászokhat.

A rendszeres futás 5 előnye

 

Egy jó futócipő és a megfelelő ruházat az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb sportággá teszi a futást. Bár kívülről nehéznek tűnhet, a megfelelő felkészülési programmal és hatékony edzésprogrammal a szervezet gyorsan hozzászokhat. Hamarosan rá fog jönni, hogy ez a sportág nélkülözhetetlen mozgásforma. Akár a városban, akár az utcán, netán nyaraláson vagy éppen egy hétvégi kiruccanásra készülsz, bárhol folytathatod ezt a sportot. Ez az egyik előnye a futásnak, hiszen bárhol és bármikor végezheted. Ha a legideálisabb Futopad Outlet személyre szabott futópad termékeket szeretné otthonába, ezen a linken részletesebb információkat kaphat. 

 

Azáltal, hogy a futás a test összes izmát egyszerre dolgoztatja, segít a kiegyensúlyozott izomtömeg kialakításában. A rendszeres futással nemcsak fitt marad, hanem egészségesebb is lesz, mivel erősíti az immunrendszert és véd a rák ellen. Mindenesetre mielőtt rátérnénk a további előnyökre, említsük meg a futás történelmi és technikai vonatkozásait. 

 

Úgy vélik, hogy az ember körülbelül 4,5 millió évvel ezelőtt fejlesztette ki a futás képességét. Akkoriban az emberek csak járni tudtak. Idővel a futás képessége a vadászathoz fejlődött ki. Úgy tartják, hogy az első verseny a Tailteann Games Írországban, Kr.e. 1829-ben tartották. A legtöbben azonban a 776-os olimpiát ismerik el a futás kezdetének. 

 

Tippek az induláshoz

 

A szakértők sok tanáccsal láthatnak el, ha kedvet kaptál es nekikezdenél ennek a sportágnak. Az első, hogy soha ne add fel. Persze eleinte nagyon fáradt leszel, bedagadhat a labad, megfájdulhat a hasad, és lehet nem is lesz kedved újra űzni ezt a sportot. De soha ne add fel! Mert a futás pszichológiai folyamat, és a nehézségek elleni küzdelem, harcossá tesz a való életben is. Ha itt feladod, elveszíted a való életben is a harcot, anélkül, hogy elkezdenéd. 

 

A második tanács, hogy fokozatosan kezdj el kocogni! Hetente 3 alkalommal 20 perces sorozatokkal indíts. Ha a futás nehéz, kezdj először gyaloglással, és fokozatosan készítsd fel testedet a kocogasra. Azzal is javíthatod tested állapotát, ha kevesebbet sétálsz és többet fut minden nap. 

 

A harmadik tanács: feszegesd a határaidat! Ugyanannyi táv lefutása ugyanannyi idő alatt idővel unalmas lesz. Ezért apránkénti erőltetéssel próbáld meg megnövelni a tempódat és a sebességedet. Ehhez mindenekelőtt tűzz ki magad elé egy célt, és dolgozz tovább e cél érdekében. 

 

A futás előnyei végtelenek! 

 

És itt érkeztünk el a futás előnyeinek megemlitesehez. 

 

Kiegyensúlyozza a vérnyomást 

 

A rendszeres kocogás hosszú távon stabilizálja a szervezet vérnyomását, hiszen csökkenti a magas vérnyomást és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet. Érdemes azonban megemlíteni, hogy mindezen előnyök hosszú távon is láthatóak. Tovabbá fontos megemliteni, hogy e szívritmust azonnal felgyorsító sportot krónikus szívbetegek és magas vérnyomásban szenvedőknek orvosi felügyelettel/engedéllyel kell űzni. 

 

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát 

 

A futás előnyei közül a legfontosabb, hogy határozottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ha futsz, a szíved nagyobb és erősebb lesz. Amíg az ágyban pihensz, a rendszeres kocogásnak köszönhetően 55-re csökkentheted a percenként átlagosan 75-ször verő pulzusszámot. Ez biztosítja, hogy szíve számszerűen kevesebbet dobogjon hosszú távon, azaz kevésbé legyen fáradt. Ezenkívül akár 50%-kal is csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Még a reggeli 5-10 perces kocogás is, 3 évvel meghosszabbíthatja az élettartamot. Gondolkodj rajta. 

 

Lelkileg erősebb leszel 

 

Minél többet futsz, annál több oxigénben gazdag vér jut a szerveidbe és természetesen az agyadba is. Ez növeli a mentális teljesítményedet. Miért ne lehetne a kocogás remek “agy méregtelenítés“ nekünk, felnőtteknek, akik nem kapnak levegőt a városi életben? Sőt, az agy szürke sejtjeinek megújításával növeli a koncentrációt és a figyelem szintjét is. 

 

Csökkenti a zsírt és a szénhidrátot 

 

Mivel az egész testet egyszerre megdolgozó sportágról van szó, csökkenti a zsír és a szénhidrát arányát a szervezetben. Ha zavar a lábadon lévő zsírfelesleg vagy narancsbőrre, rendszeres futással gyorsan megszabadulhatsz zsírtömegedtől, rendszeres étrenddel pedig súlyfeleslegedtől. 

 

Lelked megpihen, a közérzeted javul 

 

Nem számít, milyen rossz az időd, a futás mindent elfelejt! Ahogy futsz, úgy nő a motivációd és a mentális kapacitásod, és ahogy eléred a kitűzött kilométerszámot, úgy leszel boldogabb a siker pozitív gondolataitól. 

 

Ha mindezek az előnyök érdeklik, és szeretne többet megtudni termékeinkről, mindenképpen látogasson el bemutatótermünkbe.