Blog

Mi az a spinning és mit kell tudni róla?

2022.03.14 14:17
Mi az a spinning és mit kell tudni róla?

A spinninget úgy lehet meghatározni, mint egy sor nagy tempójú kerékpáros gyakorlatot, zenével vagy anélkül, amelyeket általában csoportosan, beltéren vagy kültéren végeznek, attól függően, hogy ki mit szeretne. A cél egy erőteljes kardió edzés. Továbbá egy olyan edzésprogram, amely pulzusemelő mozgások egész sorából áll, egyénileg vagy edző kíséretében. Magas pulzusszám esetén előnyös a szívverés gyorsítása és a légzés szabályozása.

Ismerje meg a fonást

  • Azoknak, akik szeretik a súlyzós edzést, a kocogást, a túrázást, a kerékpározást, és akik fogyni szeretnének, heti 2 spinning edzés ajánlott, kiegészítve a rendszeres edzésprogramjukkal. A spinning kerékpárt, a pulzusmérőt és a spinning cipőt, amelyek az ilyen típusú edzés felszerelését jelentik, általában az edzőtermek biztosítják.
  • A spinning edzés időtartama az intenzitástól függően 30 és 80 perc között változhat. Az első 5 perc a bemelegítésre, az utolsó 5 perc pedig a lehűlésre szolgál. Ehhez a mozgásformához általában a magas tempójú zenét részesítik előnyben, és az edző által végzett mozdulatokat a zene tempójának megfelelően kell követni. Az egész csoportnak szinkronban kell dolgoznia. Választható, hogy otthon vagy az edzőteremben egyedül, fejhallgatóval edzhet.

A legfontosabb részlet, amely a testet edzés közben megdolgoztatja, a kerékpár terhelésének beállítása. Az edző utasításai szerint a kerékpár pedálozásának nehézsége a terhelésnek nevezett gombbal állítható. A terhelés beállításával a pedálozás könnyebbé és gyorsabbá válik, a terhelés növelésével pedig emelkedés vagy mászás lehet a hatása.

 

Fonás előtt és után

A spinning intenzív kardió edzés. A szívverés nagyon magas, és a fizikai mozgások meglehetősen gyorsan ismétlődnek. A sérülésveszély elkerülése érdekében fontos az edzés előtti bemelegítés és az edzés utáni alapos nyújtás. Az izmok edzésre való felkészítése érdekében egy könnyű kocogás vagy nyújtó mozdulatok megismételhetők a vérkeringés felgyorsítása érdekében. Ha elegendő bemelegítést végzünk, ez a nagy tempójú edzés könnyen elvégezhető, és nem lesznek olyan problémák, mint a légzési problémák és izomfájdalmak. Egy 5-10 perces nyújtó edzés biztosítja, hogy az izmokban felgyülemlett tejsav eloszlik, és megelőzi a másnapi izomfájdalmakat. A nyújtás, vagyis a lehűlés során a pulzusszám fokozatosan csökkenni kezd, és a szervezet visszatér a normál állapotába.

A fonás előnyei

  • A Spinning fő előnyei a fittség fenntartása és a teljesítmény javítása. Ez a szív- és érrendszeri egészségre jótékonyan ható mozgásforma növeli az edzésteljesítményt és könnyebb szívritmus-szabályozást tesz lehetővé, ha rendszeresen végezzük. Az edzésbe kezdőknek nehézséget okozhat a légzés, de ha rendszeresen végezzük, a megfelelő légzés rendszeres és megszokott lesz.
  • Ez egy nagyon hatékony mozgásforma azok számára, akik intenzív munka után szeretnék levezetni a stresszt. Hangos és élvezetes dalokkal kísérve ez a gyakorlatsor a mindennapi életben is motiváló lehet. Lehet, hogy eleinte nehezen követi az edző utasításait, de ahogy megismeri a kerékpárt és megismeri a mozdulatokat, nagyon élvezetes tevékenységgé válik.
  • Magas kalóriaégetést biztosít azok számára, akik rövid idő alatt szeretnének fogyni. Mivel nagy intenzitású edzésről van szó, a zsírégetés felgyorsul, és a kívánt eredmény rövidebb idő alatt elérhető. A fogyás mellett a tónusnöveléshez is nagyon hasznos edzés.

Milyen izmok dolgoznak a spinning során?

Mivel a spinning pedálozási gyakorlatokból áll, az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy "A spinningtől vékonyabbak lesznek a lábak?". Az edzés során a hátsó lábizmok megnyúlnak, és a pedálozással aktiválódnak. A legtöbb olyan izom, amelyet gyaloglás, kerékpározás vagy futás közben nem használunk aktívan, a spinning edzés során dolgozik. A lábak extra mozgása a zene ritmusának megfelelően erősíti a csípő, a hátsó lábszár és a vádli területét is. A pedálokra kifejtett erő hatására a csípőizmok intenzíven működnek azokban a mozdulatokban, ahol a lábak megfeszülnek. Mivel a csípőizmok a nagy izomcsoportban helyezkednek el, a Spinning az anyagcserét is felgyorsítja, és fokozza a kalóriaégetést. A hasizmok rendkívül aktív szerepet játszanak a mozgásokban az előrehajolás és a spinning kerékpár emelés formájában. Ha erősíteni szeretné a hasizmokat, hasznos lehet, ha a gyors mozgások során megfeszíti a hasizmokat. A spinning kerékpár 2 fogantyúval rendelkezik. Az egyik középen háromszög alakú, a másik pedig szarv alakú, hogy megkönnyítse a jobb és bal fogást. A váll-, kar- és mellkasi izmok is edzhetők a markolatok aktív használatával.