Blog

Mit együnk a reggeli testmozgás előtt?

2022.03.21 16:44
Mit együnk a reggeli testmozgás előtt?

HOGYAN KELL ENNI A REGGELI SPORTOLÁS ELŐTT?

Ha szeretsz reggelente sportolni, akkor valószínűleg tudod, hogy enned kell valamit, mielőtt elkezded! Ha éhgyomorra sportolsz, könnyebben elfáradsz, és ez megnehezítheti a jó teljesítményt. Másrészt, ha edzés előtt eszel valamit, az segít abban, hogy energikus maradj. Nehéz lehet reggel enni valamit. Ahhoz azonban, hogy ez a szokás tartós és előnyös legyen, nem szabad erőltetni magunkat. Szóval, milyen legyen az étrended a reggeli edzés előtt, mit egyél, mit kerülj? Íme a válaszok ezekre a kérdésekre...

Miből álljon az étrend?

A szakértők szerint olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek energiát biztosítanak, hogy elkerüljük a túlzott kimerültséget sportolás közben. Az, hogy mit eszik a reggeli edzés előtt, az edzés típusától és intenzitásától, valamint a reggeli étvágyától függ. Arra azonban ügyelned kell, hogy az elfogyasztott ételek könnyen emészthető szénhidrátokat, rostokat és fehérjét tartalmazzanak. A zsíros és magas energiatartalmú ételeket és italokat szintén kerülni kell. Edzés közben a zsíros ételek befolyásolhatják az anyagcserét, mivel nehezen emészthetőek. Ezenkívül a túlzottan energizáló ételek és italok rövid ideig energikusnak érezheti magát, de utána rendkívül fáradtnak és kimerültnek érzi magát.

Mit eszel, mennyit eszel?

Egy könnyű reggeli megfelelő lehet, ha van elég időd a reggeli edzés előtt. Ha nincs időd, akár egy kanál zabpehely is segíthet a kezdésben. Az időzítés is fontos a sport előtti étkezésnél. Hacsak nem ébredsz nagyon korán, kevés időd van a reggeli edzés előtt. Következésképpen korlátozni kell az elfogyasztott ételek mennyiségét. Például ahelyett, hogy banánt, mogyoróvajat és joghurtot ennél, csak mogyoróvajat és joghurtot egyél. Ezen kívül más ételeket és italokat is fogyaszthat a reggeli edzés előtt, az alábbiak szerint:

 

Friss gyümölcslé és aszalt gyümölcs: Lehet, hogy nehezen megy el az edzőterembe, mert reggel ébredéskor nem érzi magát energikusnak. A legjobb módja ennek leküzdésére egy pohár frissen facsart gyümölcslé fogyasztása. A gyümölcslé mellett egy marék aszalt gyümölcs és gabonapehely elfogyasztása segít abban, hogy a reggeli edzéshez szükséges energiát összegyűjtsd.

 

Banán és mogyoróvaj: Ha úgy gondolod, hogy elég energiád van a reggeli edzéshez, egy kis energiabomba is elég lehet. Remek alternatíva egy teáskanál mogyoróvaj egy fél banánnal.

Főtt tojás és kenyér: Ha van elég időd a reggeli edzés előtt, mit szólnál egy főtt tojáshoz? Ha egy főtt tojást egy fél szelet magas rosttartalmú kenyérrel eszel, jobban fogsz teljesíteni edzés közben.

 

Alacsony zsírtartalmú tej és zabpehely: Mivel a zab és a tej két nagyszerű energiaforrás, néhány evőkanál zabpehely elfogyasztása egy tál zsírszegény tejjel segít abban, hogy energikus maradj a reggeli edzés előtt és a nap hátralévő részében is.

 

Azonban: Ne felejtsd el, hogy a reggeli edzés előtt érdemes a napot egy megfelelő, egészséges, tápláló vacsorával zárni. Így minden reggel energikusabban kelhetsz ki az ágyból.

 

Kattints ide, ha további cikkeinket szeretnéd olvasni az egészséges életmódról és még többet az egészségről!

 

Sportolási igényeidért ne felejtsd el felkeresni a futopadoutlet.hu!

 

Légy egészséges és sportolj!