Blog

Hány kalóriát égetek el 1 óra gyaloglással?

2022.04.10 22:30
Hány kalóriát égetek el 1 óra gyaloglással?

Egy óra rendszeres, mérsékelt tempójú gyaloglás átlagosan 250-350 kalóriát éget el. Havonta körülbelül 7500-10 500 kalóriát fogyaszt el. Az elfogyasztott 7000 kalória lehetővé teszi, hogy egy személy egy kilót fogyjon.

Az olyan betegségek, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma, a rák, a csontritkulás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség - amelyek világszerte a legfontosabb egészségügyi problémák közé tartoznak - fő okai a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások.

A világ népességének csaknem 23%-a él ülő életmódot, ami a halálozási okok között a negyedik helyen áll. A testmozgás, különösen a rendszeres séta csökkenti az inaktivitás okozta betegségek kockázatát, illetve megkönnyíti a már meglévő betegségek kezelését. A gyaloglás, amely az egyik legegyszerűbb mozgásforma, amelyet minden korosztály kényelmesen végezhet, a legpraktikusabb módja a minőségi életszínvonal elérésének.

Annak érdekében, hogy a gyaloglás elérje a kívánt hatást, ajánlott egy órán át mérsékelt tempóban, legalább heti 3-5 alkalommal végezni. Bár könnyű mozgásformáról van szó, a rendszeres gyaloglás megkezdése előtt feltétlenül szükséges egy egészségügyi vizsgálaton átesni. Emellett fontos részlet, hogy a gyaloglás időtartamát és tempóját a személy egészségi állapotának megfelelően határozzuk meg.

Hány kalóriát éget el 1 óra gyaloglás?

Bár a gyaloglásnak nincs akkora hatása, mint a magas intenzitású aerobik-, step-, tánc- és kocogásgyakorlatoknak, amelyek növelik a vérnyomást, mégis támogatja a kalóriaégetést.
A gyaloglás közben elhasznált kalóriamennyiség egyenes arányban nő a testtömeggel. A nagy súlyú emberek nagyobb erőfeszítést tesznek mozgás közben, mint a normál súlyúak, és ezért több kalóriát fogyasztanak.
Általánosságban elmondható, hogy minden testmozgás során a túlsúlyos emberek sokkal több kalóriát égetnek el, mint a vékonyak. A gyaloglás tempója szintén befolyásolja az elégetett kalóriák mennyiségét.
Az óránként 3 kilométeres sebességgel történő gyaloglást könnyű tempójú gyaloglásnak, az óránként 4 kilométeres sebességgel történő gyaloglást közepes tempójúnak, az óránként 5 kilométeres vagy annál nagyobb sebességgel történő gyaloglást pedig gyors tempójú gyaloglásnak nevezzük.
Hány kalóriát lehet elégetni 1 óra gyaloglással? Például egy 54 kilogramm súlyú személy normál sebességű gyaloglás közben körülbelül 256 kalóriát éget el, míg a 80-100 kilogramm közötti súlytartományba tartozó emberek ugyanilyen sebességgel és tempóval 384-512 kalóriát égetnek el.
Hány kalóriát éget el 1 óra gyors gyaloglás? Egy 56 kilogramm súlyú személy 240 kalóriát éget el egy óra élénk gyaloglás során, míg a 70 kilogrammosok 300 kalóriát, a 80 kilogrammosok pedig körülbelül 360 kalóriát égetnek el. A futópadon vagy a szabadban való gyaloglás szintén befolyásolja az elégetett kalóriák mennyiségét.
Hány kalóriát éget el 1 óra séta a futópadon? Átlagosan 280 és 450 kalória között változik.


A napi 1 órás gyaloglástól fogyni fogsz?

Egy óra rendszeres, mérsékelt tempójú gyaloglás átlagosan 250-350 kalóriát éget el. Ez azt jelenti, hogy havonta 7500-10500 kalóriával több fogy el. Az elköltött 7000 kalória lehetővé teszi, hogy valaki egy kilót fogyjon.
Napi 1 óra mérsékelt tempójú sétával havonta 1-1,5 kilogrammot lehet leadni. Ha a rendszeres gyaloglás mellé megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozási program is társul, akkor elérhető, hogy havonta 3-4 kilogrammot fogyjunk. Napi 1 óra séta a kalóriafelhasználás növelésével segít a fogyásban.
Hány kalóriát lehet elégetni 1 óra mérsékelt tempójú gyaloglással? A személy súlyától és a talaj hajlamától függően átlagosan 250-400 kalóriát lehet elégetni.

Milyen előnyei vannak az 1 órás gyaloglásnak?

1 óra mérsékelt tempójú gyaloglás rendszeresen heti 3-4 napon:

Szabályozza a vérkeringést és segít megőrizni a szív egészségét. A szív hatékonyabban kezdi pumpálni a vért, és csökken a szívbetegségek kockázata.
Szabályozza a vérkeringést és szabályozza a vér koleszterinszintjét.
Erősíti a légző- és keringési rendszert, és a vérnyomás szabályozásával csökkenti a stroke kockázatát.
Erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás és a csontritkulás kockázatát, különösen a menopauza után.
Védi az ízületi és izomrendszer egészségét, és megelőzi az ízületi gyulladások okozta fájdalmakat.
Diétával támogatva segít a fogyásban és az inzulinrezisztencia megtörésével csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
Fokozza a boldogsághormonként ismert endorfin hormon kiválasztását, és fájdalomcsillapító hatást fejt ki. Azáltal, hogy szabályozza az agy vérellátását, támogatja a pszichés zavarok, például a depresszió és a stressz elleni küzdelmet.
Jobb minőségű alvást biztosít. Az egyén dinamikusabbnak és élettel telibbnek érzi magát tőle. Erősíti a memóriát és szabályozza az agyi funkciókat.
Biztosítja a méreganyag-vegyületek és a felesleges víz eltávolítását a szervezetből az izzadás révén. Erősíti az immunrendszert és növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

1 óra gyaloglás vagy futás több kalóriát éget?

A futás a kalóriaégetés és a zsírégetés szempontjából sokkal nagyobb kalóriaégetést biztosít, mint a gyaloglás. Ahhoz azonban, hogy valaki 1 órán keresztül tudjon futni, nagyon jó teljesítőképességgel kell rendelkeznie.
Futás közben a test összes izma aktívan dolgozik. A gyalogláshoz hasonlóan a futás során elhasznált kalóriák mennyisége a futó személy futási sebességétől, testsúlyától és a talaj lejtésétől függően változik.
Mivel egy túlsúlyos személy nehezebben érintkezik a talajjal, a futás közben elhasznált kalóriamennyiség magasabb, mint egy vékony személyé.
Gyaloglás közben átlagosan 4,5 kilométert érünk el óránként, gyors futásnál pedig átlagosan 8 kilométert óránként. Egy 70 kilogrammos egyén 1 óra futás során 580 kalóriát fogyaszt, egy 90 kilogrammos egyén pedig 720 kalóriát.
Ezek a mennyiségek körülbelül háromszor annyi kalóriát jelentenek, mint amennyit 1 óra gyaloglás során elhasználunk.