Blog

Tudsz hosszú távot futni az edzőteremben?

2022.06.01 16:43
Tudsz hosszú távot futni az edzőteremben?

Tudsz hosszú távot futni az edzőteremben?

A hosszútávfutó edzéseket a szabadban vagy futópadon végezd?
A profi futók túlnyomó többsége számára semmi sem helyettesítheti a szabadtéri edzést. Elvégre a verseny a szabadban zajlik, nem igaz? Tehát ha ki akarod magad próbálni a szabadtéri futásokban, akkor nem árt, ha hozzászoktatod magad a szabadtéri futáshoz.

Fontos azonban az érem másik oldalát is megnézni, hiszen a futópadon végzett munka is számos előnnyel jár. Néhány előnye miatt akár előnyben is részesíthető a szabadtéri munkával szemben.

A futópadon való futás megvéd a külső tényezőktől!
A téli szabadtéri edzés nagyon különbözik a nyári edzéstől. Télen a látási viszonyok rosszabbak, és a nap korábban nyugszik. Az út nagyobb valószínűséggel nedves és csúszós. A hideg időjárás zsibbadást okozhat az ujjakban és a lábujjakban. És természetesen bármikor jöhet egy felhőszakadás vagy vihar.Egyszerűen fogalmazva, a téli futás nagyon megterhelő. Ha egy jövő nyáron megrendezésre kerülő eseményre edzel, a csúszós utakon és téli fényviszonyok között való futás teljesen eltér a versenyen való részvétel valós körülményeitől.

Ha nem vagy hozzászokva a téli futáshoz, a legjobb, ha kis lépésekkel ismerkedsz, miközben az
edzés nagy részét a futópadon végzed.

Mindig kéznél van a futópad
A futópad egyik előnye, hogy lehetővé teszi, hogy az Ön által preferált környezetben, az Ön által preferált időpontban edzhessen. A futópad mindig készen áll az edzésre, és az edzési környezet mindig ugyanaz.

Részletesen beállíthatja az edzéseket a futópadon
A szabadban futva nem sokat tehetsz az edzés néhány változójának beállításáért. Ha javítani akarod az emelkedőn való felfutás képességedet, akkor keresned kell egy dombot, és hozzá kell adnod az útvonaladhoz. Ha gyorsabb futásra akarod kondicionálni magad, el kell sajátítanod a sebességed valós idejű követését.

Másrészt a futópadon végzett edzés lehetővé teszi, hogy különböző változók szerint kondicionáld magad. Gyorsabban akarsz futni? Gyorsítsd fel egy kicsit a futópadot, és nézd meg, milyen gyorsan szoksz hozzá a megemelt sebességhez.

A futópadok mindig egy biztonságos hely az Ön számára
A hosszú, megerőltető, a határokat feszegető futások jótékony hatásúak lehetnek. Nyilvánvaló tény azonban, hogy ez a fajta futás sokkal kockázatosabb, ami a lehetséges sérüléseket illeti. Ha egy kimerítő szabadtéri távfutás során sérülést szenvedsz, lehetséges, hogy egyedül vagy az adott időpontban. Ha új vagy a hosszútávfutásban, a saját futópadodon való hozzászokás jó és biztonságos kiindulópont.