Blog

Gyakorlatok a vékonyabb derékért

2023.04.28 14:31
Gyakorlatok a vékonyabb derékért

A nők mindig is különböző praktikákkal próbálják elérni a hőn áhított darázsderekat. Fűzők, övek, alakformáló fehérnemű. Ezek még a praktikusabb megoldások közé tartoznak, de persze a sokat ígérő fogyasztó tabletták, zsírégető krémek és egyéb csodaszerek sem maradtak ki a sorból. Sőt, sokan még műtétre is vállalkoznak, csak, hogy közelebb kerülhessenek a jellegzetes homokóra alkathoz. Ezek után joggal merülhet fel bennünk a kérdés, egyáltalán elérhető-e természetes úton a darázsderék?

Nézzük először a tényeket.

Mit nevezünk egyáltalán darázsderéknak?

A jellegzetes homokóra formát vagy darázsderekat akkor érjük el, ha a derékméret 50-55%-a csípőméretnek, vagy akár még ennél is vékonyabb. Bár számtalan edzésmódszer létezik, ilyen mértékű csökkenés csak fűző viseléssel érhető el. Azonban a fűző viselése korántsem egészséges, hiszen az élettanilag fontos belső szerveinket, folyamatosan egyre kisebb helyre szorítja össze. Ráadásul, ahhoz, hogy eredményt érjünk el, éjjel-nappal viselni kellene. Tartóssága is megkérdőjelezhető; amint elhagyjuk a viselését, a testünk visszarendeződik eredeti formájára.

A fogyasztó öv segíthet?

Hasonló a helyzet az edzéshez használt fogyasztó övekkel is. Inkább tekinthető rehabilitációs eszköznek a súlyemelők és derék vagy hát problémákkal küzdők számára, semmint derékkarcsúsító megoldásnak. Bár sokan számolnak be több kilónyi súlyvesztésről viselésüknek köszönhetően, a működési elvet tekintve, ez nem valós súlyvesztés. Az övek többnyire neoprén anyagból készülnek, amelynek hatására az edzés során a derék körüli terület sokkal jobban izzad, ezáltal rengeteg vizet veszít a testünk. Ennek tudható be az átmeneti súlyvesztés többlet is. Azonban ahogy pótoljuk a vizet, illetve elhagyjuk az öv használatát, akárcsak a fűző esetében, ismét visszarendeződik testünk az eredeti formájára.

Tehát megállapíthatjuk, hogy orvosi szempontból sem a fűző, sem a műtét nem javasolt a karcsú derék eléréséhez és a fogyasztó övek sem hoznak tartós változást. Maradnak hát a különböző tornagyakorlatok.

Nézzünk néhány mozgásformát, amely valóban hatásos a derék körüli izmok alakítására.

A kardió, aerob és magas intenzitású intervallumos mozgásformák fő célja a súlyvesztés, vagyis a fogyás. Azonban, ahhoz, hogy alakunk formásabb legyen erősítő és tónusfokozó gyakorlatokat is kell végeznünk, ezáltal kontúrosabbá válhat például a derékívünk. 

A csavaró, nyújtó mozdulatok mind segíthetnek a derék vonalának kontúrosabbá tételében. Hasonló gyakorlatokkal például jóga vagy pilates edzésen is találkozhatunk.

De a napi 25-30 perc folyamatos aerob(futás, kerékpározás, evezés, elliptikus tréner) edzés már pár nap alatt látható és érezhető hatással van szervezetünkre és derekunkra is. És ami a legjobb, hogy minden nap ismételhetjük. Nem kell a nehéz súlyzóktól és az izomláztól sem tartani. Csak minden nap kell egy keveset mozogni. Ne feledjük a sok kicsi sokra megy mondást.

Ahhoz, hogy karcsúsodjon a derék, a hasfalat is edzeni kell, hiszen a laposabb has, kisebb körfogatot is eredményez. Azonban nem mindegy, milyen típusú hasizom gyakorlatokat végzünk.

A testépítők is erre esküsznek: has-vákuum gyakorlat mindennap!

Hogyan működik? A gyakorlat a belső mély hasizmokat, mint a ferde hasizom és a keresztirányú hasizmokat dolgoztatja meg. Ezt a gyakorlatot nem csak az esztétikum miatt érdemes végezni, hanem a jobb stabilizáció miatt is, amely megvédi testünket a különböző sérvektől.

Nézzük a gyakorlatot lépésenként:

Fújd ki a levegőt.

Majd húzd be a hasad úgy, mintha a köldöködet a gerincedhez akarnád érinteni. Közben maradj egyenes, húzd ki magad, a vállakat engedd le.

Tartsd meg ezt a pózt 10-15 másodpercig.

Pihenj egy kicsit.

Majd következhet még 2-3 ismétlés.

Ne feledkezzünk el az étkezésről sem! Bár a derék mérete nem elsősorban a kilóktól függ, azt azonban jól tudjuk, hogy a testformálásban rendkívül nagy szerepe van a helyes étkezésnek.

A vékonyabb darázsderék elérése érdekében mozgásformák gyakorlása mellett nem feledkezhetünk meg az egészséges, rostokban és tápanyagban gazdag étkezésről sem.

A legfontosabb, amire ügyelni kell:

 Együnk kisebb adagokat, még akkor is, ha naponta csak 2-3 alkalommal étkezünk. Ne együk tele magunkat.

Igyunk több vizet! Ha ugyanis dehidratálttá válik a szervezet, akkor az emésztés lelassul és a méreganyagok is lassabban ürülnek a szervezetből, ami csökkenti a diéta hatékonyságát.

Fogyasszunk minél több zöldséget és rostban gazdag tápanyagokat. A zöldségek nagyon jó hatással vannak a teltség érzet keltéséhez, mivel térfogatban jobban kitöltik a gyomrot de még is könnyen emészthetőek. Ami pedig a legjobb, hogy a zöldségeket ehetjük főzve vagy nyersen is, de semmiképpen ne főzzük túl mivel akkor nagyon sok tápanyag is elvész belőlük.

Olvasd el kimondottan a sportolói táplálkozásról szóló blogunkat is. LINK