Blog

Hogyan válasszak evezőpadot?

2023.04.18 14:47
Hogyan válasszak evezőpadot?

Egész nap az irodában ülve pedig a mozgás      sem igazán megoldható. És sajnos a hát alsó és felső részén található izmok, a derekunk és a gerincoszlopunk is megsínyli az egész napos üllő munkát.  A megoldás leginkább  abban rejlik, hogy hajlandóak legyünk kilépni a komfortzónánkból, és az eddigi napi rutinunkat  fokozatosan megváltoztassuk.Emelett egy jól megválasztott evezőpad segítségünkre lehet mind a két problémában. A zsírfelesleg leküzdésében és a a hát tartó izmainak erősítésében is. 

https://www.advocate-group.co.uk/wp-content/uploads/2022/03/iStock-922387908.jpg

Az ember plusz kilókban mérhető gyarapodását gyakorta fogjuk szimplán a genetikára, pedig sok esetben két másik alapvető összetevő határozza meg. Az egyik a táplálkozás, a másik a mozgás. Sokunk sajnos úgy van összerakva, hogy képtelen ellenállni azoknak a ételeknek, amik az egészséges életmód feketelistáján vannak (például gyorséttermek termékei, édességek, péksütemények, cukros üdítők, stb.). Azokat az élelmiszereket pedig, amelyek fontosak lennének, vitaminokban, rostban, fehérjékben gazdagok, vagy nem szeretjük, vagy egyszerűen csak nincs hozzájuk kedvünk, nem vonzóak számunkra. Az is lehet, hogy szeretjük, csak éppen macerás elkészíteni, esetleg jóval drágábbak, mint egészségtelen társaik.

https://www.welcoa.org/wp/wp-content/uploads/2019/03/Blog-Back-Pain.jpg Egész nap az irodában ülve pedig a mozgás      sem igazán megoldható. És sajnos a hát alsó és felső részén található izmok, a derekunk és a gerincoszlopunk is megsínyli az egész napos üllő munkát.  A megoldás leginkább  abban rejlik, hogy hajlandóak legyünk kilépni a komfortzónánkból, és az eddigi napi rutinunkat  fokozatosan megváltoztassuk.Emelett egy jól megválasztott evezőpad segítségünkre lehet mind a két problémában. A zsírfelesleg leküzdésében és a a hát tartó izmainak erősítésében is. 

 Nem eredményes, legalábbis hosszú távon az egy hónapos csodadiéták, és a fellángolás szerű mozgás! El kell érni, hogy a változtatások, legyenek azok bármilyen aprók, az életmódunkká váljanak, és így fokozatosan, a szervezetet nem megterhelve szűnik meg számos problémánk (túlsúly, rossz közérzet, magas vérnyomás, vérkép, alvászavarok, stb.). Ha olyan mozgásformát keresünk, amit otthon is kényelmesen tudunk végezni és számos izomcsoportot megmozgat, emellett fogyni és erősödni is fogunk tőle egy füst alatt, akkor jó választás az evezés.

Ezt melegebb időben, akár a szabadban is végezhetjük, vízen, akár egy családi program keretében, viszont megoldható az otthonunkban is. Napjainkban már kiváló, korszerű evezőpadokkal rukkolnak elő a gyártók, viszont a bőség zavarában előfordulhat, hogy gondot jelent, a számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztása.

Mivel egy ilyen géppel hosszú távra tervezünk, ezért fontos, hogy a kiválasztás során körültekintőek legyünk. Mutatunk néhány lényeges szempontot, amik segítenek a megfelelő evezőpad kiválasztásában.

Teherbírás

Ez legyen az első kritérium, ami nemcsak a terhelhetőségre utal, hanem a gép robusztusságára, strapabíró képességére egyaránt. Ha például 90 kg vagy, felejtsd el a 80 kg maximális testsúlyig terhelhető gépeket! Inkább jóval a tömeged fölötti értékre válassz evezőpadot! Szerencsére a gyártók a szélsőségesebb esetekre is gondoltak, ezért léteznek szupermasszív, evezőpadok is, amelyek akár 225 kg-os testsúlyig terhelhetők.

A kényelmes használat szempontjából a gép mérete is nagyon fontos, hiszen ha például két méter feletti a testmagasságunk, akkor nagyobb gépben kell gondolkozni, hogy hatékonyak legyünk.

Helyigény

Ha otthonra választunk sporteszközt, lényeges figyelembe venni, hogy nem fogjuk azt mindig használni. Amikor éppen nincs használatban jó ha összecsukható és/vagy mozgatható is az evezőpadunk. Éppen ezért fontos figyelembe venni a döntés meghozatala előtt az összecsukhatóságot, illetve a gép méreteit összecsukva és szétnyitva szempontot. Ezzel a szemponttal a gyártók is tisztában vannak, ezért rendkívül jó, kis tárolási helyet igénylő evezőpadokat is a piacra dobnak.

 gép működési elvével összefüggő paraméterek

Na ez már egy kicsit összetettebb dolog. Ott van például a gép fékrendszere. Itt megkülönböztetünk levegős, vizes és mágneses ellenállású gépeket. De ezt nevezhetjük dinamikus és statikus ellenállásnak is. A dinamikus evezőpadok a levegőt, vagy egy tartályban elhelyezett vizet használ az ellenállás kifejtéséhez. Ezeknél a gépeknél a húzás erejével és intenzitással tudjuk az ellenállást szabályozni. Tehát ha igazán nagy volumennel és erővel húzzuk a fogantyút nehéz lesz az ellenállás. De ha csak kellemesen lassan húzzuk akkor minimális lesz a gép ellenállása.

A statikus evezőpadoknál pedig egy acél lendítő kereket fékezünk egy permanens mágnessel. És itt igazán a mágnes távolságával tudjuk az ellenállást szabályozni. Teljesen függetlenül a húzás erejétől, nem változik meg az ellenállás ameddig mi manuálisan vagy a gép egy elektor motorral nem állít a mágnes távolságán.

A meghajtás kialakítását tekintve is válogathatunk. Vannak modellek, amelyeknél hidraulikus teleszkópokkal ellátott karokat mozgatunk, pontosan olyan íven, mintha valóban egy csónakban ülnénk. A modernebb, heveder meghajtású gépek esetében pedig előre-hátra mozgatjuk a kapaszkodót. A választás során azt is meg kell fontolnunk, hogy a két megoldás közül melyik tetszik jobban.

Ha evezőgépet keresünk, gyakran találkozhatunk olyan paraméterrel is, hogy a „lendkerék súlya”. Ez az érték minél nagyobb, annál egyenletesebben tudjuk végrehajtani a mozgás folyamatot, és jobban kíméli az ízületeket, vagyis az edzésünk minőségét jelentékeny mértékben befolyásolja.

Konklúzió

Mindig nehéz elkezdeni a rendszeres testmozgást, de soha sem késő. Gondoljunk az egészségünkre is és ne csak a social mediában elénk táruló testideálok kinézetét irigyeljük. Az egészséges szív és érrendszer egy jól felépített táplálkozás és rendszeres mozgás sokat segíthet a modern kor betegségeivel szemben. A rendszeres mozgás segít leküzdeni a stresszt, a diabéteszt, a szív és érrendszeri betegségeket, mindemellett jótékony hatással van a testzsír százalékunkra és a közérzetünkre, hiszen emeli a test endorfin (boldogság hormon) szintjét. De ami még igazán fontos, hogy ne csak egy fajta mozgást erőltessünk magunkra. Hiszen a változatosság gyönyörködtet. Ezért szeretnénk figyelmébe ajánlani a további otthoni fitnesz gép ajánló blogokat is.

Hogyan válasszak otthoni futópadot?

Mi az a spinning kerékpár és hogyan válasszak?

10 Hihetetlen érv a szobakerékpárok mellett!